Historien bak
Mens Alexandra, initiativtaker til ConnectDem, selv forsket på hvordan hjernen endrer seg ved normal aldring og Alzheimers sykdom, fikk hennes egen pappa en demensdiagnose. På tross av mye kunnskap førte det til for henne - slik som for veldig mange andre - en god del usikkerhet.
Programmet legger tilrette for å dempe maktesløshet og ensomhet gjennom å gi støtte og styrke for økt robusthet, problemløsning- og samhandlings muligheter. Programmet kombinerer gruppesamlinger, digitale ressurser og varig støtte.
Gjennom 9 samlinger over 12 uker blir man en del av et fellesskap med andre pårørende. Dette er ikke en typisk samtalegruppe, men et innsikts- og ressursorientert program. Gjennom refleksjoner og undervisning skapes det rom for enklere å navigering hverdagen.
Ved å kombinere ny kunnskap, pårørende erfaring og en dyp respekt for mennesket, tilbyr vi et unikt relasjonelt program.
En digital portal med videobaserte ressurser gir en grundig presentasjon av programmets sentrale temaer inkludert å navigere dilemmaer, ivaretakelse av både seg selv og andre, håndtere samvittighet, samt å møte sorg og lengsel.
Gjennom ektefølte videoer får pårørende innsikt og støtte til å møte utfordringer på en mer bevisst og bærekraftig måte.
Det vil kontinuerlig være mulig å delta på samlinger etter fullført program. Oppfølgingen tilpasses ulike behov i forhold til antall og arena.
ConnectDem prioriterer kommuner, organisasjoner og andre aktører som ser verdien av langsiktig støtte til pårørende – der målet er å følge dem gjennom ulike utfordringer og livssituasjoner, og være en varig ressurs. Dette er et initiativ for å gi pårørende et solid fundament.
LANGT OVER FORVENTING
“ Programmet var over all forventning. Veldig god tilstedeværelse! Merker en letthet og oppstemthet i både kropp og sinn, lenge etter hvert møte. Vil helt klart anbefale dette til alle som har demens i nære forhold!”
Gunhild, 56 år
Pårørende, datter
Deltager i pilotprosjekt i sammarbeid med
Øygarden kommune
RO
“Plutselig la jeg merke til at jeg ikke er så urolig lenger, jeg har liksom en ro. Jeg visste ikke akkurat hva jeg lurte på men føler likevel jeg har funnet det, det er en visshet der nå. ”
Elin, 49 år
Pårørende, datter
Deltager i pilotprosjekt i sammarbeid med
Øygarden kommune
TAKKNEMLIGHET
“ Det har vært verdifult å få kunne delta på disse samtalene. Det trengs virkelig et slikt forum!”
Per-Magne, 67 år
Pårørende, ektefelle
Deltager i pilotprosjekt i sammarbeid med
Øygarden kommune
VIKTIG ARBEID
“Vi vurderer dette prosjektet til å være et viktig bidrag i forebygging av den psykososiale påkjenningen det er å være en nær pårørende til noen med en demens-sykdom. Vi ser frem til å samarbeide videre med utformingen av pilotprosjektet. ”
Demenskoordinator i Øygarden kommune