Mens Alexandra, initiativtaker til ConnectDem, selv forsket på hvordan hjernen endrer seg ved normal aldring og Alzheimers sykdom, fikk hennes egen pappa en demensdiagnose. På tross av mye kunnskap førte det til for henne, slik som for veldig mange andre, en god del usikkerhet. Hva skjer nå? Hvordan kan vi møte situasjon etter situasjon best mulig? Hva gjør vi når venner trekker seg bort? Når man selv ønsker å trekke seg unna? Hva når man ikke vet svarene? Hva når det oppleves som et tyngende ansvar?
ConnectDem sitt pårørende program er dermed etablert for å tilrettelegge for et innside perspektiv som lar oss finne tilstedeværelse selv i en uforutsigbar livsituasjon.
Du vil lære mer om:
Kurset starter 8. Oktober og inkluderer:
For enkeltmennesket til medmennesket
Enkelte ganger gir livet oss utfordringer. Det kan oppleves som nytt og ukjent. Da er det lett å kjenne på usikkerhet og tvil, en konstant søken etter svar og løsninger. Men hvor kommer egentlig visshet i fra og hva er vårt fundament som vi kan lene oss til når alt ser ut til å viskes ut? I denne modulen ser vi på hva som gir opphav til vår opplevelse og hvordan kunne forholde seg til en uforutsigbar livssituasjon.
Vi hører til stadighet at vi må ivareta oss selv som pårørende. Ofte ønsker man også å ivareta andre nære pårørende og personen selv som har en demenssykdom. Så hvordan balanserer man? Det finnes mange gode råd. Men hvordan kommer vi dit at vi kan legge merke til hva akkurat dette øyeblikket trenger? Her ser vi på hvordan indre ressurser som vår evne til ro og nærvær allerede er tilstede.
Her ser vi nærmere på hva det vil si å lytte. Det sies at den som lytter flytter verden. Å lytte forbi ordene. Hva lytter vi da til? Å oppdage intensjonen vi lytter ifra bringer muligheter for tilstedeværelse og å knytte kontakt, både i oss selv, til de vi har en nær relasjon til og til andre kanskje «vanskelige» mennesker eller systemer rundt oss.
Denne modulen handler om identitet og opplevelsen av å miste seg selv. Hva skjer når rollene endres? Kanskje opplever du å gå på akkord med deg selv? Når forventninger og antagelser opphører, får vi et glimt av muligheten til å se forbi alle de merkelappene vi til stadighet forholder oss til.
Et demensforløp bringer ofte med seg mange endringer underveis, over lengre tid. Å forsøke å løse disse på best mulig måte leder noen ganger til dilemmaer, vanskelige valg og dårlig samvittighet. Vi er ofte vant til å støtte oss enten på vår egen eller andres fagkunnskap. Men hva når slik kunnskap ikke strekker til? Hvordan er det mulig å tillate hvile når alt er uklart og virker umulig? Og hvordan kan vi kjenne på kraft og mot til å handle når løsninger dukker opp?
Det stopper ikke her. En demensdiagnose vekker ofte mange eksistensielle spørsmål og bringer med seg sorg, savn og lengsel. Det å oppdage at vi naturlig spiller på lag med oss selv, gir oss muligheten til å akseptere vår egen opplevelse av situasjonen. Det skaper rom for å være tilstede i stunden og for å gi plass til det som er.
LANGT OVER FORVENTING
“ Programmet var over all forventning. Veldig god tilstedeværelse! Merker en letthet og oppstemthet i både kropp og sinn, lenge etter hvert møte. Vil helt klart anbefale dette til alle som har demens i nære forhold!”
Gunhild, 56 år
Pårørende, datter
Deltager i pilotprosjekt i sammarbeid med
Øygarden kommune
RO
“Plutselig la jeg merke til at jeg ikke er så urolig lenger, jeg har liksom en ro. Jeg visste ikke akkurat hva jeg lurte på men føler likevel jeg har funnet det, det er en visshet der nå. ”
Elin, 49 år
Pårørende, datter
Deltager i pilotprosjekt i sammarbeid med
Øygarden kommune
TAKKNEMLIGHET
“ Det har vært verdifult å få kunne delta på disse samtalene. Det trengs virkelig et slikt forum!”
Per-Magne, 67 år
Pårørende, ektefelle
Deltager i pilotprosjekt i sammarbeid med
Øygarden kommune
VIKTIG ARBEID
“Vi vurderer dette prosjektet til å være et viktig bidrag i forebygging av den psykososiale påkjenningen det er å være en nær pårørende til noen med en demens-sykdom. Vi ser frem til å samarbeide videre med utformingen av pilotprosjektet. ”
Demenskoordinator i Øygarden kommune